Det orwellske Sannhetsministerium: Når Google blir meningskontrollør og innsnevrer din mulighet til selv å avgjøre hva som er sant og usant.

Google er lenge kritisert for at søkeresultatene blir manipulert slik at betalte sider kommer høyest på søkelistene. Men nå vil Google ta et langt skritt videre: Man hevder at man skal skille mellom sant og usant, og da er vi langt på vei inne i Sannhetsministeriet.” ~ Pål Steigan

Pål Steigan har nettopp publisert en artikkel om temaet, som vi gjengir her.

Av Pål Steigan.

Google blir verdens kraftigste meningskontrollør

Google er den største søkemotoren på internettet. Den behandler tre milliarder søk om dagen og har 64% av markedet i USA. Google er lenge kritisert for at søkeresultatene blir manipulert slik at betalte sider kommer høyest på søkelistene. Men nå vil Google ta et langt skritt videre: Man hevder at man skal skille mellom sant og usant, og da er vi langt på vei inne i Sannhetsministeriet.

google lenker

Fra søkemotor til hjernevaskemaskin?

I steinalderen en gang da jeg begynte å bruke nettet, måtte vi lære oss å skrive såkalte boolske søk, der vi oppga om funnet skulle inneholde flere termer, om de skulle være i nærheten av hverandre, eller om de slett ikke skulle det.

Så begynte utviklerne å skrive såkalte algoritmer som skulle gjøre denne jobben for oss, og der kunne de også legge inn sannsynlighetsvariabler. Dette var praktisk og det gjorde det lett for hvem som helst å søke på nettet. Med svære indekser over søkeord ble det også mulig å øke hastigheten på søket vesentlig. Ulempen var at man fikk mindre kontroll over hva som faktisk foregikk i søket.

I dag bruker Google antall innkommende lenker til ei nettside som en målestokk på kvalitet. Det vil dermed avgjøre hvor høyt den kommer på resultatlista. Dette har gitt oss Google slik vi kjenner den i dag. Men nå ønsker Google også å ta stilling til innholdet på nettsidene, og rangere dem deretter.

New Scientist skriver:

A Google research team is adapting that model to measure the trustworthiness of a page, rather than its reputation across the web. Instead of counting incoming links, the system – which is not yet live – counts the number of incorrect facts within a page. “A source that has few false facts is considered to be trustworthy,” says the team (arxiv.org/abs/1502.03519v1). The score they compute for each page is its Knowledge-Based Trust score.

Programvaren vil bruke et system som kalles kunnskapshvelvet, eller Knowledge Vault, som er en samling av fakta som Google sjøl har samlet på internett. Det betyr at fakta som det er stor samstemmighet om, vil bli rangert oppover, mens nettsider som inneholder kontroversiell informasjon vil bli rangert nedover.

Men hva er informasjon, hva er fakta, hva er kunnskap? På hvilken måte kan Google påberope seg å sitte med kunnskapen? Dette blir naturligvis mer enn problematisk.

Karl Marx sa at de herskende tankene er den herskende klassens tanker. Og dette vil gjelde fullt ut her. Det blir main stream media med deres enorme markedsapparat og deres monopolposisjon som kommer til i enda høyere grad enn i dag til å få sine narrativer framstilt som nøytrale sannheter via Google-søk. Alternativ og kritisk informasjon og analyse vil bli enda vanskeligere å finne. Knowledge Vault blir en portvokter for dem som sitter med makta for å hindre alternativ eller kritisk informasjon eller kunnskap i å komme fram. Hal Hodson skriver i NewScientist:

«[The Knowledge Vault] promises to let Google answer questions like an oracle rather than a search engine, and even to turn a new lens on human history,»

Men det er nettopp dette som er problemet. skriver i Natural News:

It is this latter statement that’s deeply concerning, as Google now has the power to literally rewrite history by snubbing search content of which the powers that be disapprove, while approving only propaganda and other misinformation dubbed «accurate.» This evolution from information provider to knowledge developer changes the entire nature of Google’s purpose as a company.

Den svenske bloggeren Anders Romelsjö har tatt opp dette. 

Så skickligt – så förtroendefullt! Ena dagen ska Google skapa nya sanningskriterier och några dagar senare vill man förbjuda man dokumenterat förtroendefulla bilder!

Aktuelt eksempel fra Facebook

Vi har et aktuelt norsk eksempel på hva nettmakt betyr for meningsmanipulasjon. Nettavisen skriver:

Det gigantiske nettstedet (Facebook) gjorde det lørdag umulig å dele Nettavisens intervju med forfatter Halvor Fosli.
– Dette høres veldig rart ut, og i mitt hode er det beklagelig, sier leder i Norsk redaktørforeningen, Arne Jensen, til Nettavisen.

Bakgrunnen for uttalelsen er at Facebooks sikkerhetssystem lørdag stoppet funksjonen for deling av Nettavisens «Det Store intervjuet» med forfatter Halvor Fosli.

I intervjuet forteller Fosli om sin nye bok «Fremmed i eget land». En bok som skildrer etnisk norske innbyggere i Groruddalen sitt syn på eget hjemsted.

Blant annet sier han at mange groruddøler føler seg hjemløse eller fremmede i eget lokalmiljø.

I dette tilfellet har Facebook gått over til å være vokteren av politisk korrekthet, og den uskyldige boka til Fosli var tydeligvis ikke korrekt nok. Det sier jo litt om hvor lite som skal til for å bli sensurert.

Nylig har toppsjefen og grunnleggeren av Facebook, Mark Zuckerberg lovt Angela Merkel å ta tiltak mot «rasistiske og hatefulle innlegg» på det sosiale mediet. Deutsche Welle skriver:

Facebook founder Mark Zuckerberg on Saturday promised German Chancellor Angela Merkel that his company would work on measures to combat racist and hateful comments on the social media platform.

En del folk på den nyliberale venstresida vil kanskje juble over dette, fordi dette angivelig er rettet mot «rasisme», men de bør ta seg tid til å reflektere litt over hva dette betyr. Hva vil det si når en av verdens største søkemotorer og verdens største sosiale medium skal ta på seg rollen som sensurinstans, kontrollør og sannhetsvokter? Det vi ser konturene av er Storbror på steroider.

Tabellene viser hvem som har de største eksterne aksjepostene i Google, Amazon og Facebook.
Tabellene viser hvem som har de største eksterne aksjepostene i Google, Amazon og Facebook.

I sosiale medier blir vi manipulert med følelser

Noe av det viktigste de sosiale mediene kan gjøre er å manipulere følelsene våre. I George Orwells 1984 brukte Storebror velregisserte TV-sendinger med «tominuttershat» for å styre befolkningas følelser i den retninga det til enhver tid passet diktaturet. Våre herskere er mye smartere og mye mer sofistikerte. De har lært seg hvordan de får oss til å delta i manipulasjonen av våre kollektive følelser. Og som en saueflokk kontrollert av toskanske gjeterhunder blir vi ført akkurat dit de vil ha oss.

Jeg har tidligere beskrevet dette:

juni 2014 kom det fram at Facebook driver bevisst manipulasjon av sine brukere. Sammen med Cornell University og University of California har Facebook gjennomført et svært omfattende eksperiment der selskapet har manipulert informasjonen til 689.000 brukere og gjennom dette funnet ut at selskapet kan få folk til å føle mer positivt eller mer negativt om en sak gjennom en «følelsesmessig smitte».

Clay Johnson som bygde opp og ledet Barack Obamas digitale kampanje i 2008 sier at «Facebooks «overføring av sinne»-eksperiment er skremmende». Han føyde til:

Kan CIA utløse en revolusjon i Sudan gjennom å presse Facebook til å fremme misnøye? Skal det være lovlig? Kan Mark Zuckerberg vippe et valg gjennom å fremme Upworthy (et nettsted som er spesialister på å få budskap til å smitte) to uker før et valg. Skal det være lovlig?

I den første pressemeldinga om Cornell-prosjektet sto det at «studien er finansiert delvis av James S. McDonnell Foundation og Army Research Office». Men da dette ble avslørt fjernet man denne informasjonen og benektet det hele. Grundigere undersøkelser viser imidlertid at Jeff Hancock, som gjennomførte studien for Facebook får støtte til sitt arbeid fra USAs forsvarsdepartement via noe som kalles Minerva Initiave. Så altså: Facebook bruker sine medlemmer som laboratorierotter i et eksperiment der det militære er involvert til å se hvordan sosiale medier kan brukes til å manipulere meninger og følelser.

Gjennom Big Data og husholdningsapparater og alle mulige andre installasjoner som er knyttet til internett, vil overvåkerne samle inn og analysere data om alle våre bevegelser. Og Edward Snowden har vist at NSA langt på vei har feid til side enhver respekt for personvern og privatliv.

Gjennom ham vet vi også at Facebook, Twitter, Google, Microsoft osv samarbeider med NSA om å samle inn data om oss, og at den nye Windows 10 registrerer alle tastetrykk og alle datafiler, og til og med kan la tredjepart bruke kameraet og mikrofonen på datamaskinen din uten at du vet om det. (EU-kommisjonen: Forlat Facebook hvis du ikke vil bli spionert på.)

Totalovervåking, sannhetsministerium og følelseskontroll. Dette er ikke science fiction. Dette arbeidet er godt i gang og det bygges systemer for at det skal bli så altomfattende som mulig. Så vær forsiktig med å juble over det når disse systemene rammer meninger du misliker. Det blir deg neste gang.

Les også: Kapital, mediemakt og tankekontroll

—-

Kilde: http://steigan.no/2015/10/19/google-blir-verdens-kraftigste-meningskontrollor/

Her ser du altså at Google vil stå for å meningskontrollerer dine søkeresultater, og så har vi jo “frihandelsavtalene” TTP, TTIP og Investor-Stat Tvistemålsløsningene, som søker å gjøre det umulig å utøve samfunnskritikk om din bruk av “ytringsfriheten” skaper trøbbel for industriens inntjeningsmuligheter.

screenshot-newsvoice se 2015-10-19 11-40-46

Et samfunnsengasjert levende pustende menneske av kjøtt og blod (living human - NOT a securitized hypothecated babylonian legal fiction - google: "legal name fraud"). Som en av initiativtagerne til NORGESAKSJONEN håper jeg nettportalens innhold og overordnede budskap forteller tilstrekkelig om hva jeg står for - hvilket bør være det viktigste. God lesning.

1 Comment

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*